GREEN ПОЛИТИКА

 

 

Фактите говорят
Рециклирането на 1 тон хартиeни отпадъци спасява 17 стари дървета и икономисва 800 кг целулоза, 200 куб. м вода и 810 КWh електроенергия — достатъчно енергия за едно домакинство за 5 месеца.
17–те спасени дървета могат да абсорбират 114 кг въглероден двуокис от въздуха за една година. Изгарянето на същото количество хартия (1 тон) ще произведе 679 кг въглероден двуокис.
Приблизително 1,1 милиарда тонер касети се използват по света за една година. Ако се наредят в линия, дължината ще бъде почти 68 пъти по-голяма от екватора.
По данни на EPA
Със сегашния темп на разхищение, според геолозите, запасите от олово ще свършат за 18 години, калаят - за 20 години, медта - за 25, а желязна руда - за 64.
По данни на BIR
Ако искаме да възстановим загубата на гори в световен мащаб през последното десетилетие, ще трябва да залесим площ, 11 пъти по-голяма от България.Съществуват много възможности за един офис да работи така, че вредите който нанася на околната среда да бъде сведен до минимум. Ние вече въведохме някои промени и правила в тази насока с цел изграждане на зелени навици у нашите служители и от там - опазване на околната среда. Ето и някои от правилата:

- Събираме разделно - хартията и пластмасовите отпадъци се събират отделно от другите отпадъци.

- Старите батерии и акумулатори събираме в специални контейнери и предаваме за рециклиране.
- Пестим хартия - комуникираме чрез вътрешна електронна поща, винаги когато е възможно и използваме двете страни на хартията.
- Пестим енергия - изключваме компютрите и гасим лампите в края на работния ден, използваме енергоспестяващи крушки.
- Растения в офиса - повече растения, по-чист въздух на работното място.
- Офис консумативи - закупуваме офис консумативи от компания, която следва зеленият модел.
- Стъкло вместо пластмаса! Използваме стъклени чаши вместо пластмасови.

Ако всички ние се придържаме към тези прости правила, то вредите който нанасяме на околната среда да бъде сведен до минимум!
Грижата за планетата е отговорност на всеки и можем да помогнем за нейното опазване, като живеем по-съзнателно!


  
 


© www.raytex-bg.com | за контакти: info@raytex-bg.com  | последно обновяване:15.09.2009 г.